mediastudies
nl / en

Digitale geesteswetenschappen

Recente ontwikkelingen in digitale technologieën hebben geleid tot ongekende mogelijkheden voor de geesteswetenschappen. Het nieuwe vakgebied Digital Humanities onderzoekt de betekenis en waarde van digitale technologieën in de geesteswetenschappen. Typische alfa-objecten zoals literaire werken, historische bronnen, schilderijen en films zijn steeds vaker beschikbaar in digitale vorm. Digital Humanities onderzoekt vragen zoals: hoe gaan we om met en hoe interpreteren we de ‘nieuwe’ vormen van digitale (en gedigitaliseerde) objecten in de geesteswetenschappen; welke tools hebben we om patronen te analyseren en te identificeren in grote hoeveelheden geesteswetenschappelijke data (van tekstuele, visuele tot akoestische data of combinaties daarvan)? Daarnaast houdt Digital Humanities zich bezig met kritische reflectie op digitale tools en methoden, en onderzoekt het de wijze waarop digitale technieken hedendaags alfa-onderzoek beïnvloeden, in het bijzonder met betrekking tot nieuwe onderzoeksvragen die kunnen worden gesteld.

Onderwerpen die aan bod komen in Digital Humanities:

·         De exploratie van verschillende typen geesteswetenschappelijk materiaal. Hoe kunnen objecten worden omgezet tot entries in een datacollectie? Wat stellen zulke datacollecties voor, en hoe kunnen we data analyseren en bekritiseren?
·         Kennismaking met annotatieformats-  en tools, alsook het gebruik van codeertalen.
·         Het gebruik van tools in het doorzoeken, clusteren, structureren en visualiseren van data in de geesteswetenschappen
·         Het verkrijgen van een begrip over hoe geesteswetenschappers effectief gebruik maken van digitale vernieuwingen om nieuwe onderzoeksvragen te ontwikkelen.