mediastudies
nl / en

Filmstudies

In het digitale tijdperk wordt filmstudies als academische discipline uitgedaagd door een voortdurende transformatie van haar object van studie. De ingrijpende veranderingen van de materiële basis (van celluloid naar digitaal) en van haar screening-praktijken (van theater tot huiskamer en desktop) vragen om hernieuwde theoretische en historische kaders. Het doel van Filmstudies aan de Universiteit van Amsterdam is om kritisch en creatief te blijven omgaan met zulke belangrijke verschuivingen binnen de film en filmcultuur.

In de loop van het curriculum ontwikkelen studenten de kennis en vaardigheden die nodig zijn om bij te dragen aan de lopende theoretische, historische en maatschappelijke discussies op het gebied van filmstudies. Zij vergaren een grondige kennis van de verschillende facetten van de cinema: historische ontwikkelingen,  esthetische uitingsvormen in verschillende filmpraktijken (fictie, non-fictie, experimenteel), en de verschuivende politieke, sociale of psychologische rol van de cinema binnen ons hedendaagse medialandschap en een geglobaliseerde beeldcultuur. De rol van ‘belichaamde kennis’ in het begrip en de waardering van bewegende beelden wordt onderzocht vanuit een cognitivistische én een culturalistische invalshoek. Het programma bouwt voort op de bloeiende filmcultuur in Amsterdam, zoals het EYE Film Instituut Nederland, het International Documentary Festival (IDFA) en een levendige onafhankelijke ‘underground’ filmscene.

De eenjarige Masteropleiding Film Studies kent een Engelstalige en een Nedrlandstalige variant. Ook kun je kiezen voor de Duale Masteropleiding ‘Preservation and Presentation of the Moving Image’, die 18 maanden duurt en Engelstalig is.