mediastudies
nl / en

Over Mediastudies

Media zijn overal. Ze bepalen en beïnvloeden hoe wij de wereld om ons heen begrijpen en tegemoet treden. Media structureren en verspreiden informatie én geven vorm aan onze cultuur met hun verhalen, programma’s, opvoeringen, tentoonstellingen, verzamelingen en data.

Mediastudies, een afdeling van de Faculteit Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, is een toonaangevend internationaal instituut op het gebied van media-archeologie, de creatieve industrie, dataficatie, digitale methoden en informatie-analyse.

Er zijn twee onderwijsprogramma’s: Media en cultuur en Media en informatie. Elk onderdeel heeft een specifiek medium, mediumtype of een daarmee verbonden culturele praktijk als uitgangspunt voor nadere studie. Tegelijkertijd délen ze objecten, methoden en concepten over de gehele breedte van Mediastudies.

Media en cultuur heeft vier hoogleraren en kent de volgende onderzoeksgebieden: Film Studies, Cross-media Culture, Digital Heritage en Globalisation Studies. De laatste twee zijn onderzoekszwaartepunten binnen de Faculteit Geesteswetenschappen.

Media en informatie bestaat uit de leerstoelen Journalistiek, New media and digital culture, Archival Studies, Cultural information studies en Computational and Digital Humanities.

Alle onderwijsprogramma’s zijn ingebed in de Amsterdamse mediascene (met haar vele podia, festivals en andere evenementen) en onderhouden zo een nauwe band met de culturele instellingen, en organisaties in vele mediasectoren in de stad, met daarbij horende stagemogelijkheden binnen de creatieve industrie.

Alle BA- en MA-opleidingen Mediastudies