mediastudies
nl / en

Duale MA Journalistiek en media

Analytisch denken en multimediale journalistiek

Of het nu gaat om de nationale en internationale politiek, de spanningen rond immigratie en integratie, of zaken als terrorisme en het milieu, de onderwerpen waarover de media berichten zijn ingewikkeld. Dit stelt hoge eisen aan de journalistiek als beroep.

  • Universitair geschoolde journalisten zijn in staat om complexe problemen grondig te onderzoeken, snel te analyseren en te vertalen in een journalistiek kwaliteitsproduct.
  • Afgestudeerden van het masterprogramma Journalistiek en media kunnen werken in een snel veranderend medialandschap, waarbij van journalisten nieuwe manieren van nieuwsgaring, publieksparticipatie en multimediale vertelvormen gevraagd worden.

Journalistiek en media aan de UvA

Journalistiek en media is een duaal masterprogramma: een wetenschappelijke opleiding gecombineerd met praktijkonderwijs en een intensieve stage van drie maanden.

Het programma heeft twee specialisaties \:

  • Journalistiek (dagbladen, weekbladen en websites)
  • Research en redactie voor audiovisuele media (televisie, documentaire). Deze specialisatie is uniek in Nederland.

Studenten met een specifieke belangstelling voor radio kunnen via een van deze twee varianten instromen. Studenten van beide groepen werken regelmatig samen gedurende de opleiding.

Selectie voor de opleiding vindt plaats via een dossier en sollicitatiegesprek.

Samenwerking met de media

Het programma Journalistiek en media wordt aangeboden in samenwerking met kwaliteitsmedia zoals de landelijke dagbladen, de publieke en de commerciële omroep. Daarnaast is de opleiding betrokken bij de groepsweblog De Nieuwe Reporter, waar nieuwe ontwikkelingen op de voet worden gevolgd. Ook neemt de opleiding deel aan het Expertisecentrum Journalistiek en de Stichting Verhalende Journalistiek.