mediastudies
nl / en

Patricia Pisters krijgt Louis Hartlooper Prijs

voor Beste Filmpublicatie 2016 op Nederlands Filmfestival

De jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie is op donderdag 22 september tijdens het Nederlands Film Festival uitgereikt aan Patricia Pisters voor haar boek ‘Filming for the Future – The Work of Louis van Gasteren’, het eerste boek over het werk van één van Nederlands meest productieve filmmakers.

Filming for the Future, Amsterdam University Press, 2015

Je zou denken dat over Louis van Gasteren, door velen beschouwd als Nederlands belangrijkste filmmaker sinds decennia (tevens gekend querulant), al vele boeken/studies zouden zijn verschenen. Pas nu (vlak voor zijn dood, oh ironie) verschijnt een prachtig eerbetoon aan deze veelzijdige kunstenaar. Door een intelligente indeling en interessante analyses van het zeer uiteenlopende werk heeft de schrijfster een buitengewoon helder en toegankelijk boek geschreven. Een boek waarbij drie dvd’s zijn bijgevoegd met zeven voor deze gelegenheid geselecteerde films van Van Gasteren. Daardoor kan de gelezen theoretische uitleg voor een substantieel deel ook visueel getoetst worden, zoals het hoort bij een filmboek, maar helaas veel te weinig gebeurt. Ook de  zeer complete overzichten van feitelijke informatie als bijvoorbeeld- filmografie – bibliografie- beeldende kunst en noten, maken dit boek tot een absolute aanrader. Een standaardwerk.

Het boek spreidt zich uit over zestig jaar cultuurgeschiedenis, variërend van de Tweede Wereldoorlog, de rebelse jaren zestig en tachtig, het Nederlands waterbeheer, moderne architectuur, Europa, en het mondiale bewustzijn.

Patricia Pisters is verbonden aan de opleiding Media en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam. Onder haar redactie verscheen Micropolitics of Media Culture: Reading the Rhizomes of Deleuze and Guattari (2001). Pisters is auteur van Lessen van Hitchcock: een inleiding in mediatheorie (2004) en redacteur van Necsus: European Journal of Media Studies.

De prijs werd voor de twaalfde keer uitgereikt aan een persoon die het afgelopen jaar met een of meerdere publicaties een stimulerende bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Louis Hartlooper Stichting. Met de prijs hopen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen en waardering uit te spreken voor idealisme, moed, inzet en bevlogenheid. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur.

Read more

25 November 2015, dymph